Ketentesten technische installaties en aansturing Ecovat succesvol

EcovatEcovat® demo, Nieuws, Onderzoek

Image

Het Ecovat energiesysteem bestaat uit meerdere technische installaties en wordt aangestuurd door zelf ontwikkelde softwareprogramma’s. Om te controleren of in verschillende situaties de installaties en programma’s goed werken, hebben we een ketentest uitgevoerd. Dit in samenwerking met VITO, Noda en Enexis.

Stap 1: testen van de individuele componenten

Eerst zijn alle elektrisch aangesloten apparaten en appendages individueel getest. Gaat de juiste klep open en komt de juiste melding binnen? Gaan de juiste circulatiepompen draaien en gaat de warmtepomp of elektrische ketel aan?

Stap 2: testen van verschillende bedrijfssituaties

Wanneer alles correct individueel aangestuurd kan worden, wordt gecontroleerd of de voorkomende bedrijfssituaties goed afgehandeld zijn. De installaties worden aangestuurd vanuit het Ecovat Control Program (ECP). Met de huidige installaties zijn er dertig mogelijke situaties die zowel gesimuleerd als gecontroleerd kunnen worden.

Stap 3: aansturing van de technische installaties en Ecovat door EAP

Het ECP ontvangt een advies vanuit het Ecovat Advise Program (EAP). Het EAP is een algoritme dat zoekt naar een optimaal rendement van het energiesysteem. Hierin wordt onder andere realtime gekeken naar de energiemarkt, het Ecovat en de beschikbaarheid van de installaties.

Aanzicht vanuit de deuropening de container in, de totale technische installaties.

De drie prefab skids waarin de headersectie gerealiseerd is. Hiermee kunnen de vijf lagen in het ecovat actief aangestuurd worden.

Het buffervat waarop de elektrische ketels zijn aangesloten.

Twee prefab skids waarin de headersectie gerealiseerd is. Hiermee kunnen de vijf lagen in het ecovat actief aangestuurd worden.

De regelkast met Stream Webscada van Datawatt.

SMO20 regelmodule voor de lucht/water warmtepomp en de zes elektrische ketels (173 kW).

Dit project is mede tot stand gekomen door OP Oost & Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Wilt u meer informatie over de ketentest en de mogelijkheden voor uw warmtevraag? Neem contact op met ing. Aris de Groot via aris.degroot@ecovat.eu of +31 (0)6 51386511.