Ecovat wint innovatieprijs voor duurzame energie

EcovatIn de media, Nieuws, Video's

Ecovat is verkozen tot de beste duurzame innovatie voor de energietransitie. Ecovat biedt een slimme oplossing voor de ondergrondse opslag van overcapaciteit van zonne- en windenergie. De wedstrijd is door Stedin en Natuur & Milieu georganiseerd om innovaties op het gebied van duurzame energie te stimuleren.

Over de winnaar

De Stedin-vakjury, onder leiding van Marko Kruithof (manager duurzaamheid en vernieuwing bij Stedin), koos voor Ecovat. Dit systeem koppelt duurzame energie-opwekking aan energieopslag en garandeert voldoende energievoorraad voor de warmtebehoefte van een woonwijk. Ook op haalbaarheid en opschaalbaarheid scoorde Ecovat hoog.

Netbeheerder Stedin biedt de Ecovat een pilot aan om het concept op grotere schaal in de praktijk te testen.

Frisse Dingen

Alle deelnemers zijn onderdeel van FrisseDingen.nl; het eerste Nederlandse platform voor duurzame innovaties, in 2015 gestart door Natuur & Milieu en Stedin. Het platform biedt een podium voor ondernemers met oplossingen voor de uitdagingen in de verduurzaming van Nederland, in het bijzonder bij de energietransitie. Deze innovaties zijn hard nodig om Nederland versneld naar een samenleving te helpen waarin groene en lokaal opgewekte energie de hoofdrol speelt. Naast oplossingen die de energietransitie versnellen, zijn ook andere duurzame innovaties welkom.

Stemproces

De uiteindelijke winnaar van de pilot is verkozen door een vakjury. De winnaar van de publieksprijs ontving de meeste stemmen van de medewerkers van Stedin. Natuur & Milieu heeft alle inzendingen vooraf gescreend, om te garanderen dat de meedingende innovaties daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamer energievoorziening.