De nieuwe fabriek van Ecovat draait op volle toeren. Binnenkort plaatst het bedrijf zijn eerste vat voor energieopslag in Het Dorp in Arnhem. ‘Met Ecovat maken we betaalbare CO2-neutrale verwarming mogelijk, ook wanneer de duurzame bronnen tijdelijk niet beschikbaar zijn’, aldus founder en eigenaar Aris de Groot. ‘Ik wil echter ook een breder verhaal vertellen. Smart storage van warmte is een onmisbaar onderdeel van het duurzame energiesysteem van de toekomst.’
‘Smart thermal storage is de ontbrekende schakel in de energietransitie’
Waar een gebouw traditioneel een gesloten ruimte met een technische installatie is, is het gebouw van de toekomst een technische installatie verpakt in een gesloten ruimte. ‘En juist op die technologische installatie loopt het vaak fout’, aldus De Groot. ‘Bouwers zoeken naar het kopieerbaar maken van processen. De klant wil echter dat zijn comfort doorlopend aansluit op zijn behoefte, ook als het gaat over energie. Energieopslag is daar een logisch gevolg van.’
Het Dorp
Inmiddels is de fase van markintroductie aangebroken voor Ecovat. Er zijn 3 modellen beschikbaar. Het kleinste heeft een doorsnede van 30 meter, is net zo diep en heeft een volume van 20.000 kubieke meter. Het grootste bevat maar liefst 70.000 kuub water. Ecovat heeft de productie van onderdelen ondergebracht in een fabriek in Oss die inmiddels op volle kracht draait. De eerste – het demomodel daargelaten – zal worden geplaatst in Het Dorp in Arnhem dat de komende jaren wordt omgevormd tot een technologisch slimme en gezonde leefomgeving waarin mensen met een beperking zo prettig mogelijk kunnen leven.
Ontbrekende schakel
‘Daarmee komen we goed uit de startblokken’, aldus De Groot. ‘Waar ik echter voor wil waken is dat het verhaal van Ecovat beperkt wordt tot een eendimensionale boodschap. Het zelflerende en autonome besturingssysteem van Ecovat maakt het mogelijk om in te spelen op de flexibiliteit van energie. Het baseert zijn acties op de weersverwachting en actuele energieprijzen. Hiermee is het kosteneffectief en geschikt voor meso gridbalancering.
Dat is mooi, maar het totale plaatje zien is nog veel belangrijker. Nederland wil – zo hebben we dat afgesproken in het Energieakkoord – volledig overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Dat moet al in 2050 het geval zijn. Om dat te realiseren is zonnepanelen leggen en windmolens bouwen – hoeveel dat er ook zijn – niet voldoende. Je moet die energie vastleggen voor de momenten dat de zon niet schijnt en de wind niet waait. Daarbij is het een gegeven dat onze energiebehoefte voor 50 procent uit warmte bestaat. Energieopslag is dan ook de ontbrekende schakel voor de transitie naar een nationaal duurzaam energiesysteem.
Lees het volledige artikel in de juni editie van Smart Storage Magazine.