“Natuur- en milieumensen in Brabant zouden zich veel meer met energieopslag bezig moeten houden”, schrijft duurzaamheidsblogger Bernard Gerard naar aanleiding van de EnergyDay aan de TU/e. Tijdens dit event op 26 oktober stond de gebouwde omgeving centraal.
Gerard doet op zijn blog verslag van deze EnergyDay. Een van de sprekers was Ecovat’s R&D Engineer en onderzoeker Wiet Maizarac.
Duurzame energie heeft opslag nodig
Dagvoorzitter en hoogleraar David Smulders stelde dat het grootste probleem met duurzame energie de opslag is. Waar laat je een overschot aan energie uit zon en wind? En hoe kun je een tekort met een overschot vullen? Gerard noemt Ecovat als een mogelijke oplossing.
“Als je het zo eenvoudig mogelijk uitlegt, is een Ecovat een grote thermosfles die in de grond wordt ingegraven, en die door een slimme aan- en afvoer van warmte met weinig verlies opgeslagen warmte over de winter.”
Temperatuurverdeling in een Ecovat
Een Ecovat houdt de natuurlijke gelaagdheid van warm en koud water in stand. Er gaat geen water in en uit het vat, maar alleen (door de binnenwand heen) warmte. Dit soort vaten kunnen in een groter systeem ingebouwd worden. Vaten zorgen dan voor de opslag, warmtepompen gebruiken stroom om warmte uit het vat naar de woningen te brengen of andersom. Andere elektrische elementen verhitten het water als er te veel stroom is.
Het volledige artikel van Bernard Gerard lees je hier. Meer informatie over de TU/e EnergyDays vind je hier.